Rijangst

Rijangst
Rijangst bestaat in veel soorten en maten. Van onprettige spanning tot heftige paniekaanvallen.
In Nederland hebben rond de 1 miljoen rijbewijsbezitters een vorm van rijangst. Naar schatting vermijden een half miljoen Nederlanders het autorijden helemaal en een even groot aantal rijdt nog wel, maar met angst en beven.

De aanleiding is vaak verschillend maar de lichamelijke en psychische gevolgen zijn veelal hetzelfde. Rijangst heeft niet altijd te maken met gebrek aan rijvaardigheid. Er zijn veel ervaren automobilisten die niet meer de auto instappen omdat ze last hebben van pijnlijke herinneringen aan een nare gebeurtenis met de auto.
Mensen met rijangst hebben allemaal één overeenkomst: ze kunnen autorijden onmogelijk zien als ontspanning.

Gevolgen
Rijangst levert eigenlijk alleen maar nadelen op.
Het veroorzaakt vaak een flink gevoel van schaamte. Dus worden smoesjes verzonnen zoals: "ik neem het openbaar vervoer want er staan altijd zoveel files".
Rijangst vreet tijd: omrijden; zorgen dat iemand je kan halen en brengen; afspraken uitstellen.
Zowel binnen familierelaties als in de werkomgeving ontstaan vaak verwijten en irritaties.
En het is hinderlijk en vernederend om je afhankelijk te voelen van anderen.
En wat denk je: je vindt de baan van je leven maar weigert die omdat je dan veel de weg op moet!

Symptomen van rijangst
Het gevoel van intense angst en paniek, verhoogde hartslag, zweten, droge keel, pijn in de borststreek, duizeligheid, wazig waarnemen, gevoel van flauwte, licht in het hoofd, moeilijke ademhaling, angst om controle te verliezen, in sommige gevallen uitval van ledematen of tintelingen.


  Veel voorkomende vormen en oorzaken van rijangst

Werkwijze

STOP-rijangstDe eerste stap is het intakegesprek, maximaal anderhalf uur bij u thuis. Aan de hand daarvan wordt een begeleidingstraject vastgesteld. De begeleiding bestaat uit vijf sessies van drie uur waarbij in het begin de focus ligt op rijvaardigheid, voertuigbeheersing en reageren op medeweggebruikers. In stappen en met behulp van therapeutisch interventies wordt de rijangst onder ogen gezien en aangepakt.

 

 


Mag ik mij even voorstellen, ik ben Noor Moussault
Na een aantal jaren reguliere rijlessen te hebben gegeven, heb ik mij gespecialiseerd in rijangst begeleiding. Sinds mei 2013 combineer ik mijn vakgebieden van therapeut en rijinstructeur. Met mijn specialisme begeleid ik dagelijks mensen met rijangst. Dus velen zijn u al voorgegaan en nemen inmiddels weer met plezier deel aan het verkeer.
Om mijn vak goed uit te kunnen oefenen heb ik de volgende opleidingen gevolgd:


  

BGFCBR BOVAG