BRAVOK - Auto

Banden

Spanning
Te vinden in het instructieboekje, op een vaste plek in de auto (deurstijl, brandstofklep). Te lage en te hoge spanning geeft een ander weggedrag en onregelmatige slijtage. Bij te lage spanning ook een hoger brandstofgebruik.

Profiel
Profiel dient voor het afvoeren van water, sneeuw (winterbanden) en modder. Te weinig profiel geeft grote kans op aquaplanning oftwel watervliegen. Wettelijke moet je minimaal 1,6 mm profieldiepte hebben.

Beschadigingen
Zorg er altijd voor dat er geen spijkers, schroeven en kiezeltjes in de band zitten. De kans op een klapband bij hoge snelheid is dan namelijk erg groot. Oudere banden kunnen erg uitdrogen waardoor ze zouden kunnen scheuren of klappen.

Ventieldopje
Het ventieldopje zorgt ervoor dat er geen vuil in het ventiel komt waardoor de band leeg zou kunnen lopen.

Remmen

Remvloeistof
Remvloeistofreservoir moet tussen minimum en maximum staan. Als het lampje op het dashboard gaat branden tijdens het rijden kan er een vloeistof probleem zijn.

Accu

Plus en Min pool
Zorg dat de polen schoon en ingevet zijn met vaseline. De vloeistof in de accu moet boven de platen staan. Het acculampje op je dashboard geeft informatie over de laadstroom en dus niet over de accu zelf.

Verlichting

Werken
Al de aanwezige verlichting in de auto moet werken. Het is daarom handig om een doosje met reserve lampjes in je auto te bewaren.

Olie

Oliedruk & Oliepeil
Voor het nauwkeurig meten van je oliepeil dient de auto afgekoeld te zijn en helemaal horizontaal te staan. Je neemt de peilstok uit de motor en maakt hem schoon met een stuk papier. Als de peilstok schoon is steek je hem weer in de motor en haalt hem er gelijk weer uit. Als je nu op de peilstok kijkt moet de olie ergens tussen het minimum en het maximum aangeven. Het lampje op het dashboard geeft de oliedruk aan.

Koeling

Temperatuurmeter of waarschuwingslampje
Als de temperatuur te hoog is geworden kan het zijn dat er te weinig koelvloeistof aanwezig is, rijd dat niet verder voordat de motor oververhit raakt. Auto's met een expansietank moet de koelvloeistof tussen min. & max. staan. Bij auto's zonder expansietank moet de koelvloeistof gevuld in de radiator tot hij vol zit.

Bijvullen
Als de motor oververhit raakt doordat de koelvloeistof tank leeg is, vul je hem alsvolgt. Je draait voorzichtig de dop een beetje los zodat de druk kan ontsnappen, daarna draai je hem helemaal los. Daarna vul je de expansietank met koelvloeistof. Mocht je nou geen koelvloeistof bij je hebben dan kan je in geval van nood ook andere vloeistoffen gebruiken.

Als je verder nog vragen hebt, kan je altijd even bellen met Rijschool Green! 

BGFCBR BOVAG